U okviru projekta Teatar pripovijedanja, finansiranog iz Budžeta Općine Centar Sarajevo za 2018. godinu, Udruženje Bajka producira animirani film u stop motion tehnici, prema predlošku bosanske narodne bajke Zlatna jabuka.  Misija Udruženja je dovesti bajku i pripovijedanje do svakog doma, školske učionice, vrtića ili biblioteke, posebno do osoba koje (uobičajeno) pretežno imaju veoma male mogućnosti za učešće u kulturnim i kreativnim aktivnostima, a s ovim filmom, prvim u serijalu planiranih, te mogućnosti se mnogostruko povećavaju. Premijera filma planirana je za decembar 2018. godine.

Šta su nam o procesu rada  rekli članovi produkcijskog tima:

Tatjana Šojić, pripovjedač, animator i saradnik na režiji: Velika je radost,  u ekipi sa tako inspirativnim ljudima, kreirati naš animirani prvijenac. Uvijek je uzbudljivo od riječi sa papira stvarati živi svijet. Pomislilo bi se da se drevna bajka i moderna tehnologija suprotstavljaju jedno drugom, ali već u ovoj fazi procesa svjedičimo nastajanju čarobnog spoja. To što stvaramo, iako na ekranu, ne prestaje biti teatar pripovijedanja.

Alan Savić, izrežirao ovaj film, zadužen za produkciju … i sve ono što je vezano za klikanje mišem: Mislim da će ovo biti jedno jako lijepo putovanje u svijet bajki.

Sanela Husić – Musabašić, likovna rješenja: Avantura u koju smo uplovili s ovim projektom je puno više od odličnog novog iskustva. Zlatna jabuka je predivna bajka koju sam nedavno ilustrovala, a  prilika da sada radim scenografiju i lutke mi je otvorila mogućnost da plastično nadogradim kompletnu sliku, zavirim u svaki kutak carstva i sanjam bajku. Kombinovanje klasičih kiparskih tehnika i tradicionalnog filcanja sa Željkom,  čini ovaj savršeni spoj koji narodnu bajku lako donese pred modernog čovjeka, a da bajka ne gubi svoju izvornu ljepotu.

Kada sve to oživite Alanovom animacijom i Tatjaninim glasom, dobijete savršen spoj harmonije i čarolije koja te iznova i iznova vuče u bajku. Ja jutro započinjem ovim filmom, kao mantrom za dobar dan.

Amela Spahić – Savić, tehnička i kreativna podrška za sve članove tima i PR: Divno je vidjeti kako jedna ideja, o kojoj smo pričali tako dugo, konačno dobija vidljiv oblik.  Ovo je tek prvi korak u otkrivanju skoro zaboravljenog svijeta narodnih bajki. 

Željka Lemez, dizajn i izrada lutaka i scenografije: Već na animatiku postignuta je harmonija koja te prikuje uz zvuk glasa, uz riječ i slike za koje ne znaš jesu li iz tvoje glave ili sa ekrana, a kada oživimo lutke i ambijent od toplih prirodnih materijala, vjerujem da će to biti čarolija. Ipak, nakon svakog slušanja pomislim da to nismo mi, to je narodna bajka, koja je sama po sebi jedno veliko čudo, i kojoj niko ne može da odoli. Kažu da je stop motion najzahtjevniji način animacije, ali meni to tako ne izgleda sa ovom ekipom.

Merima Kondić, pedagog i waldorfski odgajatelj, asistent scenografije i izrade lutaka, jako sam ponosna što sam dio tima i što sam dobila priliku da sarađujem sa divnim ljudima. Odlično je što smo dobili priliku da bajku prenesemo na digitalne ekrane, pokušavamo naći balans između savremenog i tradicionalnog, što danas i nije tako jednostavno. Pokušati ćemo motivisati ljude da bajke i njihovo pripovijedanje postane svakodnevnica u odgajanju.

U sljedećoj fazi produkcije, timu će se pridružiti

Marina Tomić, muzika, izvedba na pentatonskoj liri

Draško Marijan koji će raditi na muzici i tonu

Trailerom ovog filma ćemo najaviti edukativni program projekta Teatar pripovijedanja, koji će se odvijati u periodu od 2. do 25. novembra, paralelno sa Festivalom bajke, koji smo etablirali prije četiri godine kao i sam film.

Dugogodišnje sudjelovanje udruženja Bajka u područjima kulture, zaštite i promicanja nematerijalne kulturne baštine i članstvom u FEST – u (Federation for european storytelling), stvorili smo priliku da navedene  aktivnosti u 2018. godini, promovišemo   u okviru Evropske godine kulturne baštine.

http://www.fest-network.eu/

https://europa.eu/cultural-heritage/