Četvrti Festival bajke za djecu i odrasle održat će se u Sarajevu, u periodu od 02. do 25. novembra, 2018. godine, u prostoru JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Jelića broj 1.

Svečano otvorenje festivala uz Bajke starog Dubrovnika i Jasnu Held najavljujemo za 2. novembar u 19:30. Kao i do sada Festival obiluje predavanjima, panelima, radionicama, prezentacijama i promocijama, a prije svega pripovijedačkim predstavama za sve od 3 do 103 godine koje donose izvorne narodne bajke i priče iz cijelog svijeta, uz pripovjedače, Tatjanu Šojić, Jasnu Held, Sarah Abušarar, Marinu Tomić i naše drage goste iz sarajevskih valdorfskih vrtića koji uz članove udruženja Bajka pripovijedaju za najmlađe u predstavama.

Festival bajke za djecu i odrasle prearastao je u pletformu za razvoj teatra pripovijedanja u Bosni i Hercegovini. Prepoznat i podržan od Općine Centar Sarajevo, kantonalnog i federalnog Minisarstva kulture, uz preporuku Ministarstva obraovanja, zahvaljujući mnogim odgojnoobrazovnim ustanovama, medijima koji nas uvijek nesebično promoviraju i mnogim prijateljima i poklonicima bajke i žive riječi  Festival je postao dijelom evropskog kulturnog kruga, a udruženje Bajka kao organizator članom FEST – a (Federation for european storytelling).

http://www.fest-network.eu/

Kroz članstvo u FEST mreži pružila nam se prilika da kroz sve  aktivnosti u 2018. godini, promovišemo bosanskohercegovački identite, u okviru Evropske godine kulturne baštine.

https://europa.eu/cultural-heritage/

FEST je mreža koja je dobila potporu Creative Europe NETWORK za organizovanje aktivnosti pripovijedanja u Europi. U 2018. godini biti će usredotočeni na vezu između pripovijedanja i digitalizacije te na temu kulturne baštine zbog europske godine kulturne baštine što smo mi spojili u našem prvom u nizu planiranih, animiranom filmu u stopmotion tehnici na temelju predloška bosanske narodne bajke Zlatna jabuka.

U okviru teatra pripovijedanja pozivamo vas da nam se pridružite i na edukativnim seminarima i to:

Umijeće pripovijedanja

Prstne i gestovne igre
Izrada lutaka i malih razrednih scena
Pentatonska muzika
Bajka, lutka i scenske igre u pedagogiji

Značenje bajki za djecu i odrasle

Duhovna pozadina bajke

Promocija animiranog filma Zlatna jabuka.