Udruženje za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije – Bajka

Misija

Povezujući snagu narodne priče i čaroliju starih zanata kreirati sadržaje koji mogu biti značajno uporište neformalnog obrazovanja i odgoja i istovremeno obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Sarajeva i cjelokupne Bosne i Hercegovine.

Vizija

Uspješno održivo društvo koje se temelji na toleranciji, odgojnoobrazovni sistem koji jednako razvija znanje i empatiju i partnersvo svih sudionika, osnažena porodica koja njeguje dobre odnose i pruža podršku i vrijedne uzore, zdrav i samopouzdan pojedinac sa  osjećajem vlastitog interesa u rješavanju problema zajednice i preventivnom djelovanju u svim sferama  života kao načinu razmišljanja.


Bajku i pripovijedanje koristimo kao platformu na kojoj kreiramo kulturne, obrazovne, turističke i porodične sadržaje u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.  Osnivači smo i organizatori međunarodnog Festivala bajke za djecu i odrasle koji smo etablirali 2015. godine. Dugoročno ima za cilj da doprinese razvijanju modela kulture u Bosni i Hercegovini koji je prilagođen potrebama djece, mladih, i njihovih porodica, i koji promoviše nematerijalnu kulturnu baštinu i tradicionalne zanate.

Od osnivanja, udruženje Bajka svake godine obilježava i Svjetski dan pripovijedanja, s članstvom u FEST NET – u postali smo zvanično dijelom globalne manifestacije, čime su udruženje Bajka, Sarajevo i Bosna i hercegovina dobili i globalnu vidljivost. Sticanjem statusa članice FEST – a (Federation For European Storytelling) 2018. godine uspostavili smo mrežu novih evropskih partnerstava i sudjelovanje u Programu Kreativna Europa.

Snagu priče i čaroliju starih zanata preselili smo u digitalni svijet kako bismo ih otrgli iz zaborava. U 2018. godini producirali smo animirani film, uprizorenje bosanske narodne bajke Zlatna jabuka, prvi u planiranom serijalu.